11 December 2015

Travel Tips - Travel Insurance! Penting ke?


May peace be upon you,



[Contoh email policy insurance]

 
P/s: Travel insurans & Insurans flight lain ye. Contoh insurans flight pada gambar.


Travel insurance ni penting ke? Eh, kita pergi 2 hari je. Perlu ke? Tak membazir ke? Tak mahal ke? Selalu orang tanya soalan macam tu kan. Termasuk lah saya hehe

Ramai yang travel tapi tak tekankan pasal travel insurans ni. As for me, kalau kita ke luar Negara benda ni paling penting. Sebab apa? Lindungi kita dari segala macam bencana! Nauzubillah, kita tak minta tapi berjaga-jaga adalah penting untuk menjamin masa depan kita ok tipu je. Insurans ni boleh cover apa yang patut. Tapi kalau kaya tak perlu pun takpe hehe

In case kalau ajal kita kat luar Negara, macam mana nak bawak balik jenazah kita? Of course ahli keluarga kita yang kena tanggung kos bawak balik jenazah kita ke Malaysia kalau kita tak ambil insurans. Kos nak bawak pulang bukan murah (estimate ribuan ringgit)

Kalau nak banding nilai insurans yang kita ambil (around RM50) dengan kos yang akan dikeluarkan oleh family kita kalau kita dah takde in case jadi apa-apa (minta dijauhkan!)

Info: Kos rawatan di hospital Korea adalah sangat MAHAL.

Insurans apa yang bagus?

Sebenarnya aku bukanlah pakar tapi melalui pembacaan pengalaman-pengalaman otai aku boleh cadangkan AXA Insurance. Tapi ikut kepentingan masing-masing. Pada aku, AXA cover banyak benda.


 
 
-- Buka web AXA: http://www.axa.com.my/

Macam mana nak beli insurans? Ada 3 option;

1. Pergi beli dekat kedai insurance (confirm ada)
2. Call mana-mana agent insurance (mesti harga up sikit)
3. Beli online, paling senang, pantas (Lepas beli print apa yang patut dan hadam)

Yang paling penting inform dekat family kita lepas kita beli insurans ni. Supaya senang mereka nak claim in case jadi apa-apa dekat kita. Ramai sangat terlepas pandang benda ni. Dah beli insurans, tapi tak inform last-last family kena tanggung segala kos seolah-olah kita takde insurans. Pihak insurans tak tahu apa yang jadi kat kita KECUALI kita yang hantar boring claim.

Rasanya sampai sini je nak share pasal Travel Insurance ni. Apa yang baik dikongsi bersama :)

Happy Traveling guys!
 
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...