09 July 2015

Journey to Mount Pulag / Ambangeg Trail, Philippine


May peace be upon you.

[25 December 2014 - 27 December 2014]

ps: kasik chance la nak throwback :p






Mount  Pulag is the 3rd highest mountain in the Philippines. tapi it is Luzon's highest peak dengan ketinggian 2,922 meters above sea level. Pulag dalam bahasa Philippine ialah Botak. so juga dikenali sebagai Gunung botak (Teori aku)

Perjalanan ke sini mengambil masa lebih kurang 7 jam dari Manila (Pasay) nak sampai ke Baguio City dengan bas.
Berlepas dari KL pukul 1145am, 25 Disember 2014 dan sampai ke Manila jam 0340pm lebih kurang 4 jam penerbangan.

Lebih kurang pukul 5 pagi kitorang sampai kat Baguio City then naik Jeepney terus pergi Ambangeg.






Sebelum mendaki National Park ni kena attend orientation and register


[Source: Internet]




so here the video




Lepas orientation, setup semua barang yang nak dibawa ke kem site di Ranger Station. kat sini boleh tukar baju, mandi and bersiap untuk mendaki. boleh upah porter untuk angkat barang and range harga seorang porter dalam Php 600/15kg if lebih 15kg, kena tambah 40 peso/kg. bila barang semua porter yang bawak, kite just bawak diri and cepat la sampai puncak (harapannya)




Pendakian lebih kurang sejam ke dua jam ke tiga jam untuk sampai ke campsite. Perjalanan dimulakan dengan merentasi kebun-kebun sayur.











 sampai campsite terpegun tengok keindahan sunset.











Okay masa untuk berehat.

Around 4am early trek to summit for sunrise attack! Jyeahh! cuaca tak hujan just berembun and sejuk. mungkin suhu dalam 2°C .

Trekking lebih kurang 2 jam lebih untuk sampai summit anddddddddd
here we go!
























Amboi banyaknya gambar. Okay lebih kurang pukul 7am start descent from summit. Rasa sayang sangat nak tinggal pemandangan yang indah ini. gitu.



Turun ke summit ada banyak laluan merentasi puncak ke puncak. Masa untuk turun










Sampai campsite untuk kemas semua barang and back to ranger. Sememangnya Mt Pulag cantik and kalau ada rezeki kite jumpa lagi!


Okay dah jom balik!


Total kos kerugian kali ini:

Tiket Flight: RM 550 (return)
Kos Pakej: RM 650 (termasuk transportation & makan di campsite & hostel di manila)
Kos porter: Php 600
Tipping for guide: Php 700
Airport tax: Php 550
Kos Lain-lain: RM200







UNTIL NEXT TIME MT PULAG!


Peta Lokasi: View Larger Map





Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...